HTML

Rólunk

Az Egyenlítés Kollégiuma új nevet kapott Közösségi Értékek Műhelye (KÉM). A névváltoztatás oka elsősorban a jó átláthatóság, a feladatok és munkáink pontosabbá tétele, illetve küldetésünk és hitvallásunk tartalma is ezáltal megjelenhet. Továbbra is szeretettel várunk minden érdeklődőt programjainkra!

Lájkolj minket

Az élet peremén

2013.11.10. 16:01 Jeney Barbara

A szociális munkások szinte tehetetlenek

Az Egyenlítés Kollégium legutóbbi rendezvényén Bulátkó Gábor szociális munkás tartott előadást A szociális munka kihívásai a hajléktalan ellátásban címmel a Szegedi Tudományegyetemen.

Vajon hány emberi joga sérül a fedélnélkülieknek- tette fel a kezdő kérdést a kis osztálytermet teljesen megtöltő hallgatóságának. Kisebb gondolkodás után konszenzusos válasz érkezett több felől: az összes. Ezen értékek védelmére született meg tehát a szociális munkás szakma, melynek a feladatköre sokrétű: egyszerre végez reintegrációt, mentálhigiénés tanácsadást, esetvezetést, biztosít szálláshelyet, teljesít utcai szolgálatot és népkonyhát is üzemeltethet.

Bulátkó Gábor 1.JPG

Vitatott azonban, hogy hány hajléktalan személy él Magyarországon. A becslések, mérések nagyon szerteágazók. A 10 ezer fős tartománytól kezdve a 100 ezresig mondanak számokat. 2010-ben a Tisztiorvosi Szolgálat 29374 főt mért, a Február Harmadika Munkacsoport viszont 2013-ban 12717 főt. Egy pontban viszont egyetért a szakma: növekszik a hajléktalanok száma.

Jelenleg 4-5 millió fő közé teszik a szegénységben élőket, akik potenciális hajléktalanok. Emellett a munkanélküliség, a pszichés betegségek, végrehajtások, kilakoltatások, családi konfliktusok is gyakori okai az utcára kerülésnek. – Mi a megoldás? Lakhatás biztosítása vagy a kriminalizálás?– kérdezte Bulátkó Gábor, aki igyekezett ismertetni a témában tapasztalható különböző nézőpontokat.– Most úgy tűnik, hogy a kormány inkább a kriminalizálás felé hajlik.

Bulátkó Gábor 4.JPG

Az Egyenlítés Kollégium vendégelőadója rámutatott, hogy számos visszásság érezhető a megalkotott szabálysértési törvény kapcsán. „Nincsenek meghatározva azok a rendészeti szervek, amelyek intézkednek ebben az ügyben. Ha pedig a hatóságok felszólítják a hajléktalant, hogy menjen el a közterületi lakhelyéről és elmegy, akkor nem történik szabálysértés. Így ez inkább a hajléktalanok zaklatására, mint a konkrét intézkedésekre való”- fogalmazott Bulátkó Gábor, aki a lakhatással kapcsolatban elmondta, hogy közel félmillió ház áll üresen Magyarországon, viszont ezek többsége nem önkormányzati tulajdonú, így ezt sem tudják a hajléktalanok számára biztosítani.

Bulátkó Gábor 3.JPG

A közönség soraiból érkezett a kérdés, hogy a szociális munkások reálisan milyen segítséget képesek nyújtani a hajléktalanoknak? – A fedélnélküliek körülbelül 2 százalékát sikerül visszaintegrálnunk a társadalomba. Ez tehát szinte lehetetlen. Ténylegesen most csak a hajléktalanok „elraktározását, lefektetését” tudjuk elvállalni– válaszolta Bulátkó Gábor.

7 komment

Címkék: előadás hajléktalanok aktualitások szociális munka Szegedi Tudományegyetem Egyenlítés Kollégium


A bejegyzés trackback címe:

https://egyenlites.blog.hu/api/trackback/id/tr695623271

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kisQtya 2013.11.10. 23:19:38

A kriminalizálás egyértelműen marhaság, mert bizonyíthatatlan, a büntetés pedig végrehajthatatlan.

Ettől függetlenül, aki a közterületet BÁRMELY OKBÓL beszennyezi, bemocskolja, az az általános szabályok szerint büntetendő.

Az állam pedig működtessen kielégítő hajléktalanellátást szállással, eü-ellátással, élelmezéssel, mert ezért (is) fizetem az adót.

komplikato 2013.11.11. 09:29:33

@kisQtya: "Ettől függetlenül, aki a közterületet BÁRMELY OKBÓL beszennyezi, bemocskolja, az az általános szabályok szerint büntetendő."

Pont ezért vérlázító a "hajléktalan törvény", mert ciánt vehet rá a kedves átlag polgár, hogy a kutyagumi termelőkre, utcai szemetelőkre, rossz helyen drága kocsival parkolókra NEM csap le a törvény teljes szigora. És megint eljutottunk az egyenlőek és egyenlőbbek problémához.

komplikato 2013.11.11. 09:30:26

"2010-ben a Tisztiorvosi Szolgálat 29374 főt mért, a Február Harmadika Munkacsoport viszont 2013-ban 12717 főt."

De ez csak Budapest? Nem?

élhetetlen 2013.11.11. 10:32:56

@kisQtya: Egyetértek. Kicsit bővebben, csak olvasom, nem tapasztalom a hajléktalan szállókkal kapcsolatos dolgokat, hogy nem szívesen mennek be, mert ellopják a semmijüket is, stb. Biztos vagyok benne, hogy vannak Budapesten olyan tömblakások, volt munkásszállók, akármik, amiben ki lehetne alakítani élhető szobákat. Párizsban dekkoltam olyan „szállodában”, ahol a szoba egyik sarkában volt a zuhanyozó, a másikban egy kétlapos villanyrezsó, a harmadikban az ágy. Jó, a wc az előszobából nyílott. De ez is berakható akár egy plexifallal is. És zárható a szoba, ha alszik, magára zárja, akár egy egy ember, akár egy pár, ha elmegy, bezárja. A főbérlő, ahogyan egy albérlet esetében, ellenőrizheti, hogy rendeltetésszerűen használják-e. Víz, villany, ezt fizeti az állam. (A fűtés vagy van, vagy nincs, ez kibírható, ifjú koromban már csöpögött az olajfűtésű cserépkályha, de nem javíttattam, mert tavaszra volt betervezve a gáz bevezetése, volt, hogy öt fok volt reggel, de nem mínusz tizenöt, melegítőben aludtam, tudom, hogy ez a legkisebb gond.). A lényeg az lenne, hogy azt a 12 nm-t úgy használhassa, hogy az az övé. Az emberi méltóság. És ez bele kellene, hogy férjen a költségvetésbe. Ki kellene legalább próbálni, hogy működik-e.

Szakura 2013.11.11. 11:50:26

Nemrég voltam a hanyatló nyugaton, Denverben. A városközpontban építenek még egy hatalmas szállót a hajléktalanoknak a meglevő mellé. Mert ott is növekszik a számuk. És azért a központban, mert ott vannak. Ott találkozhatnak azokkal, akik segíthetnek nekik, van pénzük. A rendőrök ott csak a rendre vigyáznak - azért vannak. Ha kizavarják őket az erdőbe Magyarországon, ott csak meghalhatnak.

Jeney Barbara 2013.11.11. 14:34:27

@komplikato: Nem, nem. Ezek országos adatok. Sokszor csak azokat számolják bele, akik "regisztrált hajléktalanok", akik igénybe veszik a szociális ellátás valamilyen formáját.

Csucsu88 2014.02.20. 08:02:37

Egyetértek azzal, hogy a szociális munkások tehetetlenek. Kevés embert lehet kiemelni ebből a közegből.Tényleg történnek lopások, de a szállókon zárható szekrények vannak, amelyeket az ellátottak igénybe vehetnek, mégsem teszik...Az alapvető probléma az, hogy sokféle korosztályú és mentalitású ember nehezen fér meg egymás mellett. Sok a pszichiátriai beteg, akik gyógyszeres kezelés alatt állnak, vagy kellene állniuk, sok a szenvedélybeteg. Nehezen alkalmazkodnak az intézmény szabályaihoz és egymáshoz. A szociális munkások maximum ideiglenes problémamegoldást tudnak alkalmazni.
süti beállítások módosítása