HTML

Rólunk

Az Egyenlítés Kollégiuma új nevet kapott Közösségi Értékek Műhelye (KÉM). A névváltoztatás oka elsősorban a jó átláthatóság, a feladatok és munkáink pontosabbá tétele, illetve küldetésünk és hitvallásunk tartalma is ezáltal megjelenhet. Továbbra is szeretettel várunk minden érdeklődőt programjainkra!

Lájkolj minket

Az élet peremén

2013.08.15. 11:53 Bíró Ágota

"Fogd a kezem, és megmutatom a világnak, hogy szüksége van Rád" - Álláskeresés a társadalom peremén

fogyatékosok.jpg

Azt hiszem általános lehet az egyetértés abban, hogy országtól, kormánytól és válságtól függetlenül, igen fontos és sürgető feladat lenne a fogyatékkal élők munkaerőpiacon való elhelyezkedésének is a megoldása. Természetesen mindenkinek a lehetőségeihez, és korlátaihoz mérten, ill. azok tiszteletben tartásával.

Számtalan álláshirdetés végigböngészése után elmondható, hogy nem csak a pályakezdőknek, a középkorúaknak, vagy épp a kisgyermekes szülőknek van szüksége rengeteg kitartásra és még több optimizmusra a kívánt állás megtalálására, hanem épp úgy, sőt sokkal hatványozottabban van szüksége ezekre a tulajdonságokra a fogyatékkal élőknek.

A legtöbb szervezet honlapja, amelyeket véletlenszerűen választottam ki, foglalkozik a társadalomba való integrációval, a szabadidős tevékenységek megszervezésével, az oktatással, de kevesen foglalkoznak konkrétan a fogyatékkal élők munkaerő piaci elhelyezkedésével. Ami azonban semmi esetre sem elhanyagolható kérdés sem az állam és a társadalom, sem pedig az egyén részéről. Az anyagi oldal mellett pedig a pszichés elemekről sem szabad elfeledkezni. 

A 2011-es népszámlálás adatai alapján a Magyarországon élő emberek 4,6 százaléka él valamilyen fogyatékossággal. Minden második fogyatékossággal élő a mozgásában korlátozott, minden negyedik látássérült, csaknem minden ötödik hallássérült vagy beszédhibás, valamint minden hatodik értelmi fogyatékos ember.

fogyatek071204medium.jpg

A kormány részéről idén májusban történt bejelentés reménykedésre adhat okot, hiszen az EU fogyatékosságügyi stratégiájához alkalmazkodva (bővebben: http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?type=REPORT&reference=A7-2011-0263&language=HU), az Új Széchenyi Terv keretében, csaknem 12 milliárd forint keretösszegű, 2015 nyaráig futó projektet indítanak el. A cél pedig nem más, mint a jelenleg rehabilitációs ellátásban, járadékban részesülő emberek munkába állhassanak. Összesen mintegy 10 ezer megváltozott munkaképességű embert szeretnének bevonni a projektbe, akik személyre szabott segítséget is kapnak majd az ország 85 pontján. (bővebben: http://www.kormany.hu/hu/emberi-eroforrasok-miniszteriuma/szocialis-csaladi-es-ifjusagugyert-felelos-allamtitkarsag/hirek/tizenketmilliard-forint-fogyatekossaggal-elok-foglalkoztatasara)

Emellett azonban kiindulópontként, és némi segítségként pár oldal, és szervezet elérhetőségei, amelyek az álláskeresésben addig is segíthetnek:

Munkaadóknak:

Az MTV1-en pedig minden péntek délután, az Esély c. félórás magazin foglalkozik a fogyatékkal élők mindennapjaival, ahol többek között az álláskeresés buktatói és nehézségei mellett, azért számos sikertörténettel is találkozhatunk.  

A műsor már levetített részei megtalálhatóak a csatorna videótárában. Link: http://videotar.mtv.hu/Videok/2013/08/09/14/Esely_2013_augusztus_9_.aspx 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://egyenlites.blog.hu/api/trackback/id/tr655460745

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása