HTML

Rólunk

Az Egyenlítés Kollégiuma új nevet kapott Közösségi Értékek Műhelye (KÉM). A névváltoztatás oka elsősorban a jó átláthatóság, a feladatok és munkáink pontosabbá tétele, illetve küldetésünk és hitvallásunk tartalma is ezáltal megjelenhet. Továbbra is szeretettel várunk minden érdeklődőt programjainkra!

Lájkolj minket

Az élet peremén

2013.06.14. 15:18 Egyenlítés Kollégium

Népszolgálat, egy fogalom változó tartalma és története

Az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont Kisebbségkutató Intézetében 2013. június 18-án (kedden) beszámolót tartanak Népszolgálat, egy fogalom változó tartalma és története címmel. Az elkészült folyóiratot  Lőrincz D. József, Bárdi Nándor és Stefano Bottoni vitatja meg.

Többek között ezeket a kérdéseket teszik fel:

-a népszolgálat fogalmának melyek a belföldi és külföldi teológiai, illetve gyakorlati,közösségépítő forrásai? Mindezek milyen szellemi előzményekre vezethetők vissza a 19. század második felében?
-hogyan viszonyulnak a népszolgálat bizonyos értékei, elképzelései a kor más politikai, adminisztratív, gazdasági, ideológiai elképzeléseihez?
- milyen értékek alapján képzelték el a közösség megszervezését
- mit gondoltak a keresztény közösségről
- milyen külföldi modelleket próbáltak alkalmazni a közösségépítésben ("a nép művelésében", "szolgálatában")
- hogyan változott és tagolódott három különálló időszakban a hatalomhoz való viszony (1918-1940/ 1940-1944 /1944-1989/ )
- milyen viszonylatokban konstruálják meg a saját társadalmuk sajátosságait („erdélyiség”, a „kisebbségi ember”)

További információ a programról: Az MTA oldalán

 

Szólj hozzá!

Címkék: kutatás előadás népszolgálat MTA Kisebbségkutató Intézet


A bejegyzés trackback címe:

https://egyenlites.blog.hu/api/trackback/id/tr745361475

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása