HTML

Rólunk

Az Egyenlítés Kollégiuma új nevet kapott Közösségi Értékek Műhelye (KÉM). A névváltoztatás oka elsősorban a jó átláthatóság, a feladatok és munkáink pontosabbá tétele, illetve küldetésünk és hitvallásunk tartalma is ezáltal megjelenhet. Továbbra is szeretettel várunk minden érdeklődőt programjainkra!

Lájkolj minket

Az élet peremén

2013.05.22. 14:14 Jeney Barbara

A Google keres, a könyvtáros talál

„Adattárs-keresés” a könyvtárban  címen rendeztük meg első nyilvános programunkat az SZTE-JGYPK Tanácstermében, ahol Kovács Györgyi, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár  Kelet-Pesti régiójának megbízott igazgatója tartott előadást május 14-én.

Kovács Györgyi_Egyenlítés Kollégium.jpgKovács Györgyi

Felvetődött, hogy számos megbízhatalan adatforrás létezik az interneten. Mivel mindenki publikációs jogot élvez a weben, egyes esetekben nehéz eldönteni, hogy mennyire megbízható az, amit olvasunk. Habár nagyon hasznos adatok lelhetők fel a Wikipédián, mégis a szabad szerkesztési profil miatt többször valótlan tények kerülnek a szócikkekbe. Kovács Györgyi ennek megoldására frappánsan azt a szlogent mondta: „A Google keres, a könyvtáros talál”.

Adatkeresés.jpg

Ma már viszont nem csupán a könyvtárakban, hanem az interneten is számos olyan tudományos adatbázist lehet találni, melyek megbízhatóak, komolyabban vehetők. Ezekből készített válogatást Kovács Györgyi, melyből néhany itt olvasható:

EISZ: Számos hazai kutató publikációját felteszik, tehát magyar nyelven is találhatók anyagok. Plusz specialitás: zenei,művészeti adatbázis, nyelvvizsga tesztek.

eisz.jpg

EMIS: Üzleti információk találhatók rajta. 1996-tól számítva a témát követő magyar napilapok, folyóiratok digitális változata olvasható.

EBSCO- Rengeteg tudományterület publikációit dolgozza fel, angol ynelven. Plussz specialitás: orvosi, pedagógiai  tár

Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Szociológiai Gyűjteménye: 1970-2006 között megjelent magyar vonatkozású szociológiai irodalom válogatott bibliográfiai adatbázisa. A tételek többsége a könyvtárban megtalálható.

Magyar Nemzeti Bibliográfia (OSZK): A hungarikum fogalma alá tartozó, eredetileg nyomtatott formájú bibliográfiát gyűjtik össze.

Nemzeti Audiovizuális Archívum (NAVA):  Az M1, M2, Duna Televízió, RTL Klub és TV2, valamint a 3 közszolgálati rádiócsatorna mûsorait gyûjti, katalogizálja és hozzáférhetõvé teszi.  Játékfilmek is találhatók rajta.

OFI- Pedagógusok találhatnak itt tudományos írásokat.

MATARKA- Magyar periodika gyűjtemény. A folyóiratok tartalomjegyzékére lehet rákeresni.

Ezeknek a gyűjteményeknek a többsége fizetős, így a teljes használata általában könyvtárakban vagy egyéb intézményekben lehetséges. A Szegedi Tudományegyetem könyvtára is több adatbázist is előfizet, illetve időszakosan újakra is befizet, ezért érdemes figyelni a honlapjukat.

Fahrenheit 451

Kovács Györgyi felvetette azt a  kérdést, hogy vajon megmarad-e a mai klasszikus könyvtár, vagy szerintünk a digitális irodalom válik dominánssá? Ehhez ajánlotta a Fahrenheit 451 film megtekintését, mely ennek a kérdésnek az antiutópiája.

Szólj hozzá!

Címkék: média esemény filmajánló honlapajánló adatbázisok Szegedi Tudományegyetem


A bejegyzés trackback címe:

https://egyenlites.blog.hu/api/trackback/id/tr345312875

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása