HTML

Rólunk

Az Egyenlítés Kollégiuma új nevet kapott Közösségi Értékek Műhelye (KÉM). A névváltoztatás oka elsősorban a jó átláthatóság, a feladatok és munkáink pontosabbá tétele, illetve küldetésünk és hitvallásunk tartalma is ezáltal megjelenhet. Továbbra is szeretettel várunk minden érdeklődőt programjainkra!

Lájkolj minket

Az élet peremén

2013.04.05. 14:11 Egyenlítés Kollégium

Kiállítás a spanyol cigányokról

Vidas Gitanas - Cigányok Spanyolországban címmel nyílik fotókiállítás a budapesti Néprajzi Múzeumba április 6-án.  A június 9-ig tartó tárlat célja a romákról kialakult sztereotípiák csökkentése életképek bemutatásával.

A romák alkotják Európa legnagyobb etnikai kisebbségét. Sok évszázados múltra visszatekintő vándorló életformájuk arra késztette őket, hogy elsősorban saját közösségükre támaszkodjanak, ennek következtében máig alig ismerjük e nép társadalmi valóságát és kultúráját. A Vidas Gitanas. Cigányok Spanyolországban című kiállítás elénk tárja a spanyolországi romák történetét, és a közhelyeket kerülve mutatja be a romák magukkal hozott értékeit és sikeres integrációját. A kiállítás romák és nem-romák közös munkájának eredménye, amely újszerűen és didaktikus módon mutatja be a legfontosabb spanyol etnikai kisebbséget.

Apa és lánya, Cigány életek sorozat

A spanyol rendezők elsődleges célja a sztereotípiák által elhomályosított roma történelem és mai valóság megmutatása, a múltbéli és a kortárs roma művészet gazdagságának szemléltetése, valamint annak a megvilágítása, hogy a cigány művészet hogyan hatott a spanyol kultúrára. A kiállítás külön kiemeli a flamenco szimbolikus szerepét, amely ma a spanyol kulturális örökség szerves része. A kiállításban neves fotográfusok esettanulmányai szemléltetik a cigány közösség jelenét, olyan művészeti tevékenységeket emelnek ki, amelyeket a cigány családok máig gondosan ápolnak.

A kiállítás a spanyolországi romák alig ismert mindennapi életére összpontosít, és egyben a jövőbe is tekint. Fényképek mellett filmek és tárgyak közvetítik számunkra, hogy kik ők, hogyan élnek és dolgoznak, milyen volt a múltjuk, és milyen a jelenük? Hogyan tudtak felülkerekedni annyi nehézségen napjainkra? Milyen kihívások közepette kell megjeleníteniük saját cigányságukat a 21. században, egy globalizált és technológiailag fejlett világban?

Szent János ünepe a Casa Rosita borozóban a Paralelo sugárúton, 1960 körül

 A madridi kiállításhoz kapcsolódik a Képek, cigányok, cigányképek. A többségi képtől az önábrázolásig című kamara kiállítás, amely a Néprajzi Múzeum a spanyol és magyar kulturális kapcsolatok keretében megrendezett, 2011-ben Valenciában bemutatott kiállításából ad ízelítőt. A kamarakiállítás a magyarországi cigányok ábrázolásait mutatja be a 19. század utolsó évtizedeitől napjainkig, nyomon követi a többségi társadalom cigányábrázolásait, a néprajzi, szociológiai, antropológiai megközelítésmód és a riportfotó sajátosságait, valamint bemutatja a cigányok/romák ezzel jórészt ellentétes önképét is.

Montjuic, Barcelona, 1974.

A Spanyol Kulturális Minisztérium által támogatott madridi Instituto de Cultura Gitana (Cigány Kultúra Intézete) által rendezett Vidas Gitanas. Cigányok Spanyolországban című kiállítást Spanyolországban már két helyen, Granadában és Madridban is megrendezték. A kiállítás egy európai uniós projekt keretében valósul meg, amelynek magyar konzorciumi tagja a Kisebbségi és Emberi Jogi Alapítvány (KEJA). A kiállítás tőlünk tovább utazik Bécsbe, majd Portugáliába.

2 komment

Címkék: romák


A bejegyzés trackback címe:

https://egyenlites.blog.hu/api/trackback/id/tr855201500

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Measurer 2013.04.06. 22:59:50

A spanyol rendezvényszervező honlapja szerint 2013 június 9-ig lesz nyitva a tárlat Budapesten.
Videós-izelítő:
www.youtube.com/watch?v=A06fRo2udjI

Jeney Barbara 2013.04.08. 16:30:43

@Measurer: Köszönöm! Korrigálom is :)