HTML

Rólunk

Az Egyenlítés Kollégiuma új nevet kapott Közösségi Értékek Műhelye (KÉM). A névváltoztatás oka elsősorban a jó átláthatóság, a feladatok és munkáink pontosabbá tétele, illetve küldetésünk és hitvallásunk tartalma is ezáltal megjelenhet. Továbbra is szeretettel várunk minden érdeklődőt programjainkra!

Lájkolj minket

Az élet peremén

2013.04.23. 09:49 Egyenlítés Kollégium

Újrakezdeni tudni kell

Kati Marton magyar származású író és újságíró Párizs- Szerelmeim története című legújabb könyve műfaját tekintve memoár. Visszaemlékezéseinek középpontjában Párizs áll, hiszen élete meghatározó eseményei ebben a városban érték.  A férje, Richard Holbrooke halálát követő életszakaszában is ide tér vissza, hogy ismét megtalálja az élet értelmét, kinyisson egy újabb ajtót, amin átlépve folytathatja útját a saját életében, önmagáért.

A művet egy személyes korrajznak tekinthetjük, amelyben a Magyarországról való menekülés, a szocialista berendezkedéstől való rettegés, a zsidó származásból fakadó sorskérdések mellett a sikeres rádió- és tévériporteri illetve újságírói, írói karrier, a széttöredezett család képei mind-mind megjelennek a változó világ történései közepette.

A magyar gyökerekkel bíró szerző a világ átalakulását nemcsak saját karrierje, hanem Peter Jennings újságíró majd később Richard Holbrooke diplomata oldalán is megtapasztalta. A könyvben felvázolt nemzetközi események a szerző magánéletének mindennapjait is befolyásolták, hiszen egyrészt ő maga is tudósított sok esetről, másrészt pedig mindkét említett férfi a kultúrák közötti konfliktusok enyhítésén fáradozott munkássága során.

A könyv már akkor is értékes lenne, hogyha csupán ennyit foglalna magába, azonban még többet nyújt az olvasó számára. Az érett, sokat tapasztalt nő visszatekint életére, és esetenként újraértelmezi a vele történteket. A jelenből visszanézve már tisztábban látja élete alakulását. Társa, Richard Holbrooke elvesztése arra ösztönzi, hogy felhagyjon amerikai életével, és ott éljen, ahol mindig igazi önmaga lehetett, Párizsban. Új szokásokat alakít ki, csakis önmagának akar megfelelni, keresi az új célokat, megtanul egy új életformát: emelt fővel viselni a veszteséget és minden nap érezni, hogy milyen szerencsés, amiért ilyen csodás élet adatott meg neki.

Kati Marton magyarul megjelent könyvei a Corvina gondozásában:

Kilenc magyar – aki világgá ment és megváltoztatta a világot (2008)

Titkos hatalom- avagy amikor az elnök felesége beleszól a történelembe (2009)

A nép ellenségei- Családom regénye (2010)

Halál Jeruzsálemben (2011)

Wallenberg- Stockholm 1912, Moszkva? 1947? (2012)

Szerző: Antós Judit Egyenlítés Kollégium

Szólj hozzá!

Címkék: identitás könyvajánló menekültek


A bejegyzés trackback címe:

https://egyenlites.blog.hu/api/trackback/id/tr325241798

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása