HTML

Rólunk

Az Egyenlítés Kollégiuma új nevet kapott Közösségi Értékek Műhelye (KÉM). A névváltoztatás oka elsősorban a jó átláthatóság, a feladatok és munkáink pontosabbá tétele, illetve küldetésünk és hitvallásunk tartalma is ezáltal megjelenhet. Továbbra is szeretettel várunk minden érdeklődőt programjainkra!

Lájkolj minket

Az élet peremén

2013.03.24. 13:09 Egyenlítés Kollégium

Magyar identitásteremtés Argentínában

A szomszédos országokban, illetve a diaszpórában élő, mintegy ötmilliós magyarság kutatására kiemelt figyelmet fordít a tudományos élet. A kisebbségi lét, az identitásőrzés nehézségei minden esetben egy-egy sajátos magyar közösséget alakít ki. A Kárpát- medencéből kilépve a  trópusok apró szigeteitől kezdve, Ausztrálián keresztül  Argentínáig a legkülönbözőbb helyi kultúrában kell elhelyezniük magukat. 

Kovács Nóra könyve mind a szakma, mind az érdeklődő olvasó számára betekintést kínál a Buenos Airesben működő magyar közösségekről. A három évnyi kutatómunka eredményeként megismerhetjük az egyes generációk azon motivációit, amelyek hazájuk elhagyására ösztönözte őket, jobban ráláthatunk az identitásőrző szervezetek célkitűzésire, kezdeti és jelenkori nehézségeire illetve folyamatosságára. A magyar kultúra, zene, néptánc, konyha illetve az egyház szerepét is sorra veszi, mint a nemzeti identitást alakító elemeket. Ezen túl viszont olyan titkokba, személyes történetekbe avat be minket a szerző, amelyek csak a személyes beszélgetések keretein belül kerülhetnek felszínre, ezáltal az interjúalanyok már nem csak a Magyarországtól távol élő honfitársaink lesznek, hanem a szobában ülő idős házaspár, akik megvallják az iránti félelmeiket, vajon jól nevelték-e gyermekeiket, jó döntéseket hoztak-e egyes életszakaszaikat illetően?

 A Magyar Világok sorozat részeként megjelenő könyv nyitja a sort az idegen országokban kialakult sajátos „magyar kultúrák” bemutatásában.

Kovács Nóra: Szállítható örökség. Magyar identitásteremtés Argentínában (1999-2001), Bp, MTA Kisebbségkutató Intézet, Gondolat, 2009

Szólj hozzá!

Címkék: identitás könyvajánló


A bejegyzés trackback címe:

https://egyenlites.blog.hu/api/trackback/id/tr545165524

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása